Каталог

Значення маркування на дні тари: розуміння кодів для екологічної свідомості та правильної експлуатації

Категорії

Значення маркування на дні тари: розуміння кодів для екологічної свідомості та правильної експлуатації

Люди стикаються із пластиковим посудом щодня, замовляючи доставку їжі, збираючись на пікнік або банально купуючи продукти. Пластик став невід'ємною частиною нашого життя, кожен вдома має пластикові миски, салатниці або чашки. На кожному такому виробі є код, який означає, з яких матеріалів виготовлено продукцію, і від цього залежить, як його використовувати. Всі активно користуються пластиковою тарою, але чи знають, що означає маркування на дні – це вже питання.

Навіщо потрібне маркування?

Маркування пластику потрібне для того, щоб виріб правильно експлуатували, безпечно зберігали, не піддавали дії небажаних температур, правильно утилізували та не використовували повторно, якщо цього не передбачено. Деякі види пластику виділяють шкідливі для здоров'я токсини, і потрапляння їх в організм може призвести до плачевних наслідків, тому знати правила користування дуже важливо.

Зазвичай пластиковий посуд виготовляється з таких матеріалів як полістирол та поліпропілен. Характеристики цих матеріалів важливо знати і згодом правильно вибирати пластиковий посуд залежно від ваших потреб. Полістирол (PS) використовується в контакті з холодною їжею, оскільки, якщо цей матеріал нагріти, він деформується. У такий посуд не можна наливати алкоголь та соки. Також бажано використовувати такий посуд відразу, адже рідина в такому матеріалі вже через добу може призвести до отруєння. Поліпропілен (PP) підходить для створення упаковки гарячої їжі, соків та алкоголю. Він має високу хімічну стійкість та низьку паропроникність.

Яке буває маркування?

На дні ємності ви можете виявити трикутник зі стрілочок із циферкою 1-7 посередині. Трикутник означає, що виріб можна переробити, а цифра всередині – це тип пластику. Якщо маркування взагалі немає, то краще не використовувати такий посуд, оскільки історія його походження невідома.

Пластикова упаковка продуктів може бути виготовлена з таких матеріалів як полівінілхлорид, поліпропілен, поліетилен, полістирол та полікарбонат. Кожен з них має свої особливості, відмінності та обмеження у використанні.

01, PTE (PETE) або ПЕТ (поліетилентерефталат). Найчастіше таке маркування можна зустріти на харчовій тарі, це одноразовий посуд та стаканчики, пляшки для води, пива, молочних продуктів, соків, олії. Такий посуд не можна використовувати для гарячої їжі та мікрохвильової печі. Термін придатності такого посуду один рік і використовувати його можна лише одноразово, далі він починає виділяти шкідливі речовини.

02, HDPE або ПНД (поліетилен високої густини). З нього роблять пакети для молока, пакети, одноразовий посуд, іграшки, пляшечки для шампунів, мийних засобів. Його можна назвати відносно нешкідливим. Така продукція відрізняється своєю щільністю та стійкістю до агресивних кислот. Також він повністю придатний для вторинної переробки.

03, PVC або ПВХ (полівінілхлорид). Цей пластик не використовується для створення одноразового пакування та його не допускають до контакту з їжею через свій небезпечний склад. Він здатний виділяти діоксини (отруйні речовини, канцерогени) у процесі згоряння. З нього роблять плівку для натяжних стель, скатертини, різну атрибутику для медичних потреб.

04, LDPE або ПВД (поліетилен низької густини). Вважається безпечним для харчового використання, один із найнешкідливіших пластиків. З нього роблять пакети для сміття, харчові тари, харчову плівку, пакети з фольги, упаковку соусів, фармацевтичних продуктів. Плюс такого пластику в тому, що його можна використати повторно.

05, PP або ПП (поліпропілен). Безпечний для використання. З поліпропілену виготовляють чашки, пластикові склянки, дитячі пляшечки, посуд для гарячої їжі, харчову плівку, контейнери. Такий посуд відрізняється своєю термостійкістю, він витримує кип'ятіння, не деформуючись і не виділяючи шкідливих речовин. У такому посуді можна підігрівати їжу, пити та їсти з неї гаряче. Але не варто тримати там алкоголь.

06, PS або ПС (полістирол). Посуд з полістиролу не можна піддавати високим температурам, пластик деформуватиметься і виділятиме отруту стирол. З нього виготовляють тару для холодних харчових продуктів та пластикові стаканчики.

07, О або OTHER (полікарбонат та інші). Це суміші різних сортів пластику, деякі з яких містять небезпечні речовини, наприклад, біспентол. У той же час до цієї категорії пластика відносять і ті, які є абсолютно безпечними. Якщо на тарі є позначка «БЕЗ БФА», її можна використовувати для продуктів харчування, але тільки для холодних. Такий вид пластику не переробляється.

Якщо перед вами посуд, що біорозкладається, ви побачите значки PLA (полілактид) або PHA (полігідроксиалконат).

Також для одноразового посуду використовують не лише маркування у вигляді цифр, а й спеціальні значки. Значок, де зображено келих та виделку, означає, що цей посуд може використовуватися для харчових продуктів. Якщо цей значок перекреслено, то цю тару не можна використовувати із продуктами. Значок «вторинно перероблений матеріал» із зеленими стрілками у вигляді трикутника означає, що упаковка може бути перероблена, а не те, що вона вже була перероблена та відправлена до магазину.

Розуміння маркування пластику - це корисне і важливе знання, яке потрібне кожному. Адже всі ми використовуємо пластикові вироби щодня, і від правильної експлуатації залежить якість продуктів, що ми споживаємо, і наше здоров'я, і грамотна утилізація цього пластику після використання.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*