Каталог

Одноразовий посуд: переваги та недоліки пластикового посуду

Категорії

Зручність використання пластикового одноразового посуду вже давно всім зрозуміла та очевидна. Його використовують скрізь, але все одно є питання – наскільки це безпечно та екологічно? Чого більше – плюсів чи мінусів? Саме про це наша стаття.

Переваги пластикового одноразового посуду

Основне, що ми можемо виокремити:

  • Це зручно. Такий посуд легкий, його можна брати з собою, а коли прийом їжі або пиття закінчено – просто викинути тару без тіні сумнівів. Тому одноразові тарілки, стаканчики, столове приладдя використовується практично скрізь – кафе, фаст-фуди, кейтеринги та інші точки, де подається їжа, у тому числі з собою. Крім того, такий посуд зручний для пікніків, виїзду на природу, риболовлю, полювання, святкування на відкритому повітрі.
  • Легкість та компактність. Одноразовий пластиковий посуд виготовляється з надзвичайно легкого матеріалу – полістиролу. Тому навіть велика кількість тари – це зовсім незначна вага. Окрім того, одноразовий посуд – стаканчики, тарілки – можна складати “один в один”, що дуже зручно при транспортуванні та зберіганні.
  • Низька ціна. Вартість такого посуду сама по собі невисока, а в порівнянні, наприклад, з порцеляновими тарілками чи металевими виделками – тим більше! Звичайно, ціна може варіюватися в залежності від виробника, але матеріал – полістирол – досить дешевий, тому ціновий діапазон невеликий.
  • Не потрібно мити. Принаймні, в більшості випадків цього не роблять. Це дуже заощаджує час. А якщо мова йде про великий заклад харчування, то, крім часу, це економія на оплаті персоналу, комунальних послуг (вода, електрика) та мийних засобів.
  • Гігієна. Дуже важливий нюанс на великих заходах зі значною кількістю людей. Очевидно, що одноразовий посуд – чи не єдиний безпечний спосіб для подачі їжі та напоїв на фестивалях, опен-ейрах та подібних заходах. Адже фарфоровий або металевий посуд потрібно мити. А за таких обставин завжди є вірогідність, що зроблено це буде недостатньо сумлінно, і як результат – наприклад, отруєння.

Як бачите, переваг доволі багато, і вони вагомі. Але такий посуд має і недоліки – про це нижче.

Недоліки пластикового одноразового посуду

Отже, тепер про мінуси пластикової тари для одноразового використання:

  • Проблема з утилізацією. Далеко не в усіх регіонах є інфраструктура для переробки пластмасових виробів. А якщо не використовувати сортування сміття, то пластик може розкладатися рокам, негативно впливаючи на екологію.
  • Легкозаймистість. Пластмаса, з якої виготовляється одноразовий посуд, доволі легкоплавка та легкозаймиста. Тому такі вироби потрібно зберігати подалі від відкритого вогню та нагрівальних елементів – плит, радіаторів, варильних поверхонь та ін.

Загалом, більше про мінуси важко сказати. Але варто зауважити, що й недоліки можна нівелювати. В першому випадку – відповідально займатися сортуванням сміття. У другому – дотримуватися правил пожежної безпеки.

Висновок

В цілому, як ми бачимо, переваг у пластмасового посуду для одноразового використання значно більше, ніж недоліків. Та й останні не є критичними, якщо правильно відноситися до цього. Загалом, одноразовий посуд – доволі корисна і недорога річ, яка значно спрощує життя закладам громадського харчування і домогосподаркам, її зручно застосовувати в повсякденному житті.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*