Каталог

Свідоме споживання: як правильно сортувати сміття та захистити довкілля

Категорії

Свідоме споживання: як правильно сортувати сміття та захистити довкілля

Ні для кого не секрет, що сміттєзвалища вбивають нашу екологію і призводять до непоправних наслідків для здоров'я. Люди викидають сміття щодня, не замислюючись, що з ним відбувається далі. Розкладання побутових відходів є джерелом викиду метану в атмосферу, що надалі провокує зростання концентрації парникових газів. Далі це призводить до прискорення глобального потепління. Якщо поруч із звалищем знаходяться ґрунтові води, то вони отруюються, і всі найближчі водоймища стають небезпечними для людини. Ґрунт також наповнюється токсинами і стає непридатним для експлуатації ще протягом кількох сотень років після ліквідації звалища. Від деяких отруйних випарів можуть розвиватися ракові пухлини та астма. Також завжди існує ризик пожеж: влітку викиди метану можуть самозайматися. У процесі займання в довкілля потрапляють такі небезпечні життя речовини як ртуть, свинець, миш'як. А у 2016 році така пожежа на сміттєзвалищі під Львовом призвела до жахливої трагедії та забрала життя двох рятувальників.

В Україні ситуація зі сміттєзвалищами вже давно потребує уваги: загальна площа звалищ у нашій країні перевищує 9 тисяч га, для розуміння масштабів це можна порівняти з площею Хмельницького. Налічується понад 250 перевантажених сміттєвих полігонів, а понад 1300 сміттєзвалищ навіть банально не відповідають нормам екологічної безпеки.

На звичайних полігонах-звалищах найпоширеніший спосіб усунення відходів - поховання. Сміття просто закопують глибоко у землю. А люди можуть викидати в смітники такі небезпечні джерела отруйних речовин як батарейки, градусники, лаки, фарби, акумулятори, аерозолі.

  За статистикою, всього 6,5 тисяч сміттєзвалищ дійсно правильно закопують сміття, а крім цих, законних, існують понад 35 тисяч несанкціонованих сміттєзвалищ. Щороку ситуація з утилізацією сміття лише погіршується: на звалища додаються по 15-17 мільйонів тонн сміття, з якого переробляється у кращому разі десята частина. Не перероблене сміття, що залишилося, засмічуватиме і отруюватиме довкілля століттями.

Як захистити довкілля від сміттєвої катастрофи?

  1. Сортуйте сміття

Чому це важливо?

  • Все невідсортоване сміття потрапляє на загальні звалища, а не на переробку.
  • Сортування сміття дає відходам друге життя та їх повторно використовують у майбутньому, що заощаджує ресурси.
  • Відсортовані відходи відправляють на переробні заводи, а не спалюють, що в перспективі відзначається на здоров'ї та екології.
  • Харчові залишки розкладаються і не завдають шкоди екології, макулатура, картон переробляється та використовується у виробництві паперу, упаковки.

Як правильно сортувати сміття?

Підготуйте окремі відра для скла, пластику, паперу, органіки та відходів, які не піддаються переробці. Бажано звичайно при цьому використовувати пакети з біосировини, а не звичайні. Ці пакети створюються з органічних компонентів, наприклад, з кукурудзяного крохмалю. Такі пакети розкладаються за 6 місяців під час компостування, а не лежать по сто років на звалищах. Усі паперові відходи, відправлені на переробку, мають бути сухими. Також важливо знати, в якому вигляді пластик можна здавати на переробку, адже можна не допомогти природі, а навпаки нашкодити їй. Пляшки потрібно скрутити, щоб вони не займали багато простору, зняти з них кришки та етикетки. З пляшками з-під олії та побутової хімії так робити не потрібно. Промийте пляшки і висушіть їх, інакше ваш пластик можуть не прийняти. Зверніть увагу на маркування пластику на дні тари (маленький трикутник зі стрілочок із цифрою посередині). Усього є 7 видів пластику, і не всі з них піддаються переробці через свій токсичний склад. Ось список того пластику, який здавати можна і потрібно:

(01) Поліетилентерефталат – PET (E) або ПЕТ;

(02) Поліетилен високої густини – PEHD або HDPE;

(04) Поліетилен низької щільності - LDPE або PEBD;

(05) Поліпропілен – PP або НП.

Якщо ви бачите маркування PLA або PHA - це взагалі чудово, адже це означає, що перед вами пластик, що розкладається, зроблений з рослинної сировини. Він повністю розкладається та переробляється. З такого пластику вже зараз виготовляють одноразовий посуд, тару, упаковку для товарів.

Дуже важливо віддавати на переробку скло та залізо. Їх дуже легко розплавити та зробити новий продукт, а розкладатися на звалищах вони будуть довгі роки. Зі скла потім заново виготовляють склотари, скловату, піноскло і скловолокно. Із залізом справи ще кращі. Бляшана банка - найбільш перероблена ємність у всьому світі. Після потрапляння на переробку вона повернеться на полиці магазинів уже за 60 днів. Звучить куди приємніше, ніж якщо вона розкладатиметься на звалищі 50 років.

Куди здавати сміття, якщо поблизу немає окремих контейнерів для сортування сміття?

Якщо поряд з вашим будинком або офісом немає таких контейнерів, у вас є кілька варіантів, як вчинити. Ви можете знайти в інтернеті адреси станцій з переробки у вашому місті та самостійно приїхати та здати сміття. Другий варіант – знайти такі контейнери поруч із великими продуктовими магазинами, наприклад, Сільпо чи Metro. Також можна знайти безліч компаній та благодійних організацій, які теж приймають сміття та допомагають з його утилізацією.

Після того, як ваш пластик вирушив на станцію сортування сміття, на нього чекає транспортування на завод з переробки. Там його пресують, подрібнюють, пропускають через паровий котел і в результаті отримують флекс – сировину для нових виробів. Згодом з флексу роблять хімічне волокно, а вже з нього виробляють щетинки для щіток, пакувальну стрічку, плівку. Також перероблений пластик використовують для створення нових тар, труб та пакетів.

  1. Використовуйте еко товари та аналоги для поліетиленових пакетів

Проблема забруднення навколишнього середовища змусила придумати безліч варіантів, як замінити звичайний папір і пластик на екологічно чистий продукт. Виробляючи пластик з біорозкладних матеріалів, наприклад, з полілактиду, заводи викидають в атмосферу вдвічі менше від токсичних відходів. Також вони дуже допомагають із вирішенням проблеми сміттєзвалищ, адже такий продукт розкладається на вуглекислий газ та воду протягом 20-90 днів. Замінюйте поліетиленові та паперові пакети на пакети з біосировини, або використовуйте шоппери, сумки та рюкзаки.

  1. Здавайте батареї у спеціальні пункти збору

Батарейки не можна просто викидати у смітник. Одна батарея отруює ртутними солями 20 квадратних метрів ґрунту або 400 літрів води у водоймах. Також вона містить такі небезпечні речовини як свинець, нікель, цинк і марганець. Батарейки потрібно здавати у спеціальні точки прийому, такі акції зі збору постійно проводять різноманітні продуктові магазини та еко-організації.

Ось так, крок за кроком, ми поступово допомагатимемо нашій планеті з подоланням такої глобальної проблеми, як забруднення сміттям. Звичайно, це буде тривалий шлях, але людство вже починає усвідомлювати та виправляти власні помилки. Все починається з маленьких, але впевнених дій, і перші з них – це свідоме споживання, сортування та переробка.

 

( 1 )
Коментарі
Анатолій
05.11.2023, 02:44
Дякую за таку статтю, півтора роки назад почав сортувати мусор, це відчуття відповідальності за навколишній світ - воно дуже приємне.
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*